Over Floral Madnesses

Wie ben ik?

Heb ik je eigenlijk al verteld wie ik ben? Ik, hier op de foto hierlangs. Nee? Let’s start at the very beginning. 

Mijn naam is Nina. Ik ben afkomstig uit Mechelen en woon intussen enkele jaren gelukkig samen met mijn verloofde en konijntje Mickey in Bonheiden. Ik ben een gevoelig en oprecht persoon. De meeste mensen omschrijven me als lief, perfectionistisch, enthousiast en optimistisch. Ik hou van brunchen op zondag, koffietjes in de zon, kleur en konijntjes. En uiteraard van bloemen. En daar is het nu juist allemaal bij begonnen… 

Enkele jaren geleden volgde ik zelf een workshop: stel je eigen boeket samen met verse bloemen. Ik volgde de workshop, zonder bedoelingen ermee verder te gaan, maar daar ging de bal wel aan het rollen. Tijdens de workshop werd er iets verteld over het indrogen van de bloemen nadien, om ze niet te hoeven weggooien. Hoor je me al aankomen? 

Vroege ondernemersdroom 

Eigenlijk moet ik nog een beetje verder terug in de tijd gaan om te weten waar het eigenlijk allemaal écht is begonnen. Toen ik een jaar of 15 was droomde ik ervan om ooit, wanneer ik groot was een eigen koffiebar op te starten. Ik ging zelf toen ook al heel graag brunchen en ontbijten en keek telkens zo op naar de mensen die zo’n koffiebars uitbaten. Maar dan kom je op latere leeftijd en ontdek je dat het allemaal toch niet zo makkelijk is als het scenario dat je op 15 jarige leeftijd hebt uitgedacht. 

DIY bloemenkroon

Want zekerheid is toch belangrijk in het leven? En heb je dat wel als zelfstandige? En ik heb nooit bedrijfsbeheer gehad? En ik heb geen idee hoe ik hieraan zou moeten beginnen? En…??? Ja heel wat vragen die me weerhielden om mijn ondernemersdromen uit te werken en waar te maken.

Toen ik in de zomer van 2016 een studentenjob deed bij het Q-beach house ging ik weer denken aan het horeca verhaal en het koffiebar verhaal… Maar tegelijkertijd zat ik nog steeds met al die vragen en al die twijfels. Ik startte met wat momenteel mijn hoofdberoep is geworden: zaalmedewerkster in een Brasserie. Maar die horeca job bleek na anderhalf jaar wel heel zwaar te zijn, fysiek dan… En zeker wanneer je dan ook nog besluit om uit huis te gaan en je job (die in de zomer tot 60u werk van je vroeg) moet gaan combineren met een huishouden. Ik besloot om minder uren te gaan werken. 

Opnieuw tijd om te dromen 

En toen kwam er opeens weer tijd vrij om te dromen. Intussen was ik aan de slag gegaan met de bloemen als hobby en droogde ik ook mijn eigen bloemen om er zo langer van te kunnen genieten. Ik startte met een eigen blog, met een instagram pagina,… Maar wel allemaal gewoon, puur voor de leut. 

Op instagram ontdekte ik iemand die zelf bezig was met ondernemen als personal branding fotografe. Zij organiseerde op een gegeven moment een laagdrempelig netwerk event, voor onderneemster, maar ook voor dromers. Ja, dat was helemaal voor mij weggelegd. Ik schreef me in en werd daar door de andere onderneemsters hun enthousiasme beïnvloedt om gewoon te springen… Want in bijberoep had je toch niet veel te verliezen!? 

Over Floral Madnesses

Floral Madnesses werd geboren 

Ik richtte mijn eigen webshop op met droogbloemendecoraties en richtte me op bloemen en duurzaamheid, omdat ik dit ook in het dagelijkse leven ontzettend belangrijk was gaan vinden (het klimaat probleem werd in onze wereld meer en meer een issue…) 

Bloemen maakte me ontzettend gelukkig, maar ik vond het vreselijk jammer dat ze na max 2 weken bij het afval lagen. Ik besloot dan ook (om het duurzaamheidsverhaal kracht bij te zetten) enkel en alleen met droogbloemen te gaan werken en met verse bloemen die ik zelf ging indrogen. Daarbij worden alle delen van de bloemen steeds gebruikt. (behalve de stelen, als jij hiervoor een leuk idee hebt? Laat het me dan vooral weten) Ook verpakkingsmateriaal wordt steeds hergebruikt, we werken met papieren en ecologische tape, er wordt rekening gehouden met het lokaal inkopen van de bloemen… 

Creatieve duizendpoot

Daarnaast ben ik altijd een creatieve duizendpoot geweest met 1001 hobby’s. Ik besloot dus om met die droogbloemen decoraties te gaan maken. Het begon ooit bij floral hoops, maar intussen werd dat uitgebreid naar droogboeketten, stolpjes, bloemenkroontjes… Die creatieve passie die ik in me had wilde ik heel graag aanwakkeren bij anderen, daarom startte ik met de workshops. Maar toen daar al snel de corona-crisis aankwam konden die offline workshops opeens niet meer doorgaan… Ik kwam op de proppen met DIY pakketten, waarmee je zelf thuis met de handleiding en op eigen tempo aan de slag kan gaan, en dat aanbod is intussen alleen maar uitgebreid. Dat is geweldig om te zien, dat jij hierdoor ook een creatief moment voor jezelf kan beleven! En dat ik op die manier kan doorgeven waar ik intens gelukkig van wordt… 

In 2022 besloot ik om er andere interieurdecoraties bij te nemen. Want dat is nu ook net één van de dingen waar ik zelf ontzettend blij van word, ons huis herinrichten en van een huis een warme thuis kunnen maken. 

Geïnspireerd door mijn verhaal? Neem zeker eens een kijkje tussen al die mooie bloemen in de webshop of kijk eens naar de workshopagenda

Fotocredits: Van De Sande Leen

2024: Mijn eigen Floral Madnesses atelier:

Meer dan 3 jaar geleden werd de Floral Madnesses webshop opgestart. Een webshop waar je allerlei leuke decoraties en droogbloemencreaties kan shoppen om je interieur op te fleuren of om cadeau te doen. Naast de webshop geven we ook droogbloemenworkshops en kan je bij ons DIY pakketten vinden om de workshops tot bij jou thuis te brengen.

Nu, meer dan 3 jaar later is het tijd voor de volgende stap. Vanaf februari 2024 starten we ons eigen Atelier op. Hier zullen we workshops geven die door onszelf worden gehost, maar ook gastworkshops waarbij je op een andere manier creatief aan de slag kan dan met bloemen (denk aan juwelen workshops, keramiek,…). Op vrijdagen en dinsdagen plannen we telkens elke week afwisselend een co-work voor ondernemers, want naast de passie voor droogbloemen vind ik het ook ontzettend fijn om andere ondernemers te ontmoeten. En het atelier zal ook regelmatig open zijn, naast de webshop om fysiek te winkelen!

Benieuwd naar ons atelier waar de passie voor droogbloemen, interieur, creatieve momentjes om van te genieten en ondernemerschap gecombineerd wordt? Kom dan snel een kijkje nemen (Onze-Lieve-Vrouwestraat 72,2800 Mechelen) vanaf februari 2024 tijdens onze openingsuren:

  • Dinsdag: 11-17u30
  • Woensdag: 11-18u
  • Vrijdag: 11-17u30
  • Zaterdag: 11-17u30
  • Maandag, donderdag & zondag: gesloten
  • Koopzondag: iedere eerste zondag van de maand openen we de deuren: 13-18u samen met de andere Mechelse handelaars.

Tot snel!

Veel liefs,
Nina van Floral Madnesses