Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Gastworkshop kerstdecoratie houtsnijwerk – Woodcreator

18 december @ 7:00 pm - 10:00 pm

workshop houtsnijwerk

Doe je mee met onze workshop Fries houtsnijwerk? Aan de hand van technieken uit deze oude ambacht maken we een hippe hedendaagse kerstdecoratie die perfect past in elk interieur. Of je nu een ervaren houtbewerker bent of een beginner, deze workshop is geschikt voor iedereen.

Praktisch:
  • Je start met het oefenen van de basistechnieken op een oefenplankje.
  • Daarna werk je in deze workshop een kleine kerstdecoratie af die je nadien ook mee naar huis neemt.
  • Toch nog niet helemaal klaar geraakt? Je kan thuis lekker verder aan de slag en je kerstdecoratie van de workshop afwerken.
  • 3 uur durende workshop.
  • Deze workshop kan al vanaf 12 jaar.

Kostprijs: € 65,00 per deelnemer

Min aantal deelnemers: 5
Max aantal deelnemers: 12

Wat is kerfsnede?

Het Fries houtsnijwerk kent een lange traditie. In de eerste instantie werd het werk gedaan om voorwerpen in het eigen huis te versieren. De techniek heeft blootgestaan aan invloeden van de koopvaardij en de visserij. De oudste nog bestaande voorwerpen met Fries houtsnijwerk dateren uit de zeventiende eeuw. De techniek van het kerven werd geleerd, zoals vaak bij volkskunst, in de praktijk van vader op zoon. Na de Tweede Wereldoorlog raakte het Fries houtsnijwerk uit de mode, omdat vrijwel iedereen een modern interieur wilde. Tegenwoordig houden zich nog slechts enkele mensen bezig met Fries houtsnijwerk. Tijd voor een revival dus.

Fries houtsnijwerk is het versieren van houten gebruiksvoorwerpen met de kerfsneetechniek. Kenmerkend zijn de geometrische figuren zoals rozetten, sterren en de vlechtfiguren. De term Fries, slaat niet alleen op Friesland. Het kwam voor in het hele noorden van Nederland en het gebied rondom de voormalige Zuiderzee. De houtsnijder tekent de patronen op het hout, soms met gebruik van carbonpapier. Een passer is noodzakelijk voor het maken van de rozetten en andere cirkelvormige figuren. Er wordt vaak lindehout gebruikt, dat is zacht en blank, zonder veel noesten. Maar ook rozenhout, eikenhout en tropische houtsoorten zijn geschikt.

De snijders van Fries houtsnijwerk gebruiken een steekmesje en een klein scherp mesje. Hiermee maak je kerfjes van enkele millimeters in het hout en snijd je patronen uit. Vandaar de naam kerfsnede. Er zijn bekende geometrische basispatronen, waar eindeloos op gevarieerd kan worden. De techniek is niet heel lastig aan te leren en er is weinig ruimte voor nodig. Het beste is om het van een zeer geoefende snijder te leren. Voorwerpen die veel versierd worden zijn dienbladen, (sieraden)kistjes en onderzetters, maar uiteraard zijn de mogelijkheden onbegrensd.

Er zijn maar een paar plekjes vrij voor creatieve gezelligheid dus schrijf je snel in voor deze kerstbeleving!

Klik HIER om je in te schrijven!

Benieuwd naar de andere creatieve workshops op de kalender? Neem hier een kijkje!

Gegevens

Datum:
18 december
Tijd:
7:00 pm - 10:00 pm
Evenement Categorie:
Site:
https://floralmadnesses.be/product/workshop-houtsnijwerk-woodcreator/

Locatie

Het Floral Madnesses Atelier
Onze-Lieve-Vrouwestraat 72
Mechelen, Antwerpen 2800 België
+ Google Maps
Telefoon
0470242038

Organisator

Woodcreator
Bekijk de site van Organisator
Jaarlijks verlof van 5-12 augustus

Binnenkort gaan wij in jaarlijks verlof! Ontdek hieronder wat dat wil zeggen voor de webshop, het atelier, het drogen van bruidsboeketten en moederdag op 15 augustus!

Het atelier: Ons atelier in Mechelen zal gesloten zijn van 5 t.e.m. 12 augustus.
De webshop: De webshop blijft geopend tijdens ons verlof, maar pakketjes worden pas opnieuw verstuurd vanaf 13 augustus. Shop dus nog snel online, voor 2 augustus, zodat je bestelling nog net meekan met onze laatste postronde op zaterdagochtend 3 augustus!
Bruidsboeketten drogen: Stap jij in het huwelijksbootje tussen 4 en 9 augustus? Dan spijt het me heel erg te moeten meedelen dat ik je niet kan verder helpen met het drogen van je bruidsbloemen. Trouw je vlak voor 4 augustus? Kom dan nog snel je bruidsbloemen langsbrengen en dan ga ik er nog voor mijn verlof mee aan de slag. Trouw je na 9 augustus? Dan kan je langskomen met je bruidsboeket op dinsdag 13 augustus.
Moederdag 15 augustus: Zet je je mama in de bloemetjes binnenkort en vier jij moederdag op 15 augustus? Dan kan je je moederdagbestelling komen ophalen in het atelier vanaf dinsdag 13 augustus. Wil je je bestelling met de post laten komen omdat je wat verder van het atelier woont? Plaats dan je bestelling voor 2 augustus. Zo kunnen we je pakket nog vlak voor ons verlof op de post doen!
Mailtjes en berichtjes: De mailbox, die gaat samen met de deur van het atelier even op slot. Heb je mij dringend nodig? Dan ben ik wel bereikbaar telefonisch of via whatsapp. Berichtjes via die weg worden steeds binnen de 24u beantwoord.

out of office