Benieuwd naar de andere creatieve workshops op de kalender? Neem hier een kijkje!
Gastworkshop kerstdecoratie houtsnijwerk – Woodcreator
18 december @ 7:00 pm - 10:00 pm
Doe je mee met onze workshop Fries houtsnijwerk? Aan de hand van technieken uit deze oude ambacht maken we een hippe hedendaagse kerstdecoratie die perfect past in elk interieur. Of je nu een ervaren houtbewerker bent of een beginner, deze workshop is geschikt voor iedereen.
Praktisch:
- Je start met het oefenen van de basistechnieken op een oefenplankje.
- Daarna werk je in deze workshop een kleine kerstdecoratie af die je nadien ook mee naar huis neemt.
- Toch nog niet helemaal klaar geraakt? Je kan thuis lekker verder aan de slag en je kerstdecoratie van de workshop afwerken.
- 3 uur durende workshop.
- Deze workshop kan al vanaf 12 jaar.
Kostprijs: € 65,00 per deelnemer
Min aantal deelnemers: 5
Max aantal deelnemers: 12
Wat is kerfsnede?
Het Fries houtsnijwerk kent een lange traditie. In de eerste instantie werd het werk gedaan om voorwerpen in het eigen huis te versieren. De techniek heeft blootgestaan aan invloeden van de koopvaardij en de visserij. De oudste nog bestaande voorwerpen met Fries houtsnijwerk dateren uit de zeventiende eeuw. De techniek van het kerven werd geleerd, zoals vaak bij volkskunst, in de praktijk van vader op zoon. Na de Tweede Wereldoorlog raakte het Fries houtsnijwerk uit de mode, omdat vrijwel iedereen een modern interieur wilde. Tegenwoordig houden zich nog slechts enkele mensen bezig met Fries houtsnijwerk. Tijd voor een revival dus.
Fries houtsnijwerk is het versieren van houten gebruiksvoorwerpen met de kerfsneetechniek. Kenmerkend zijn de geometrische figuren zoals rozetten, sterren en de vlechtfiguren. De term Fries, slaat niet alleen op Friesland. Het kwam voor in het hele noorden van Nederland en het gebied rondom de voormalige Zuiderzee. De houtsnijder tekent de patronen op het hout, soms met gebruik van carbonpapier. Een passer is noodzakelijk voor het maken van de rozetten en andere cirkelvormige figuren. Er wordt vaak lindehout gebruikt, dat is zacht en blank, zonder veel noesten. Maar ook rozenhout, eikenhout en tropische houtsoorten zijn geschikt.
De snijders van Fries houtsnijwerk gebruiken een steekmesje en een klein scherp mesje. Hiermee maak je kerfjes van enkele millimeters in het hout en snijd je patronen uit. Vandaar de naam kerfsnede. Er zijn bekende geometrische basispatronen, waar eindeloos op gevarieerd kan worden. De techniek is niet heel lastig aan te leren en er is weinig ruimte voor nodig. Het beste is om het van een zeer geoefende snijder te leren. Voorwerpen die veel versierd worden zijn dienbladen, (sieraden)kistjes en onderzetters, maar uiteraard zijn de mogelijkheden onbegrensd.
Er zijn maar een paar plekjes vrij voor creatieve gezelligheid dus schrijf je snel in voor deze kerstbeleving!
Klik HIER om je in te schrijven!