Floral DIY: De mooiste bloemen zelf drogen op de 3 handigste manieren

blog rozen drogen

Hoi bloemenlover,

De afgelopen weken ben ik weer aan het experimenteren geslagen. Als je me al even volgt weet je wel dat mijn passie voor droogbloemen is gestart vanuit het zelf drogen van verse bloemen. Hiermee experimenteer ik nog steeds heel graag en elke week ontdek ik zo nog iets nieuw. Zo kwam ik onlangs te weten dat je rozen bijvoorbeeld op 3 manieren heel mooi zelf kan laten drogen. Met Valentijn in aantocht leek het me ideaal om hierover iets met jou te delen, want met Valentijn krijgen we toch massaal roosjes cadeau van onze partner? In dit nieuwe blogartikel lees je de 3 manieren en bijhorende tips om zelf bloemen te drogen + je ontdekt het resultaat per verschillende droogtechniek.

blog rozen drogen

Techniek 1: omgekeerd ophangen

Dit is en blijft hoogstwaarschijnlijk de meest gekende techniek om zelf je bloemen te drogen. Je maakt een bundeltje van je bloemen, bindt ze aan elkaar met touw of elastiek en hangt ze omgekeerd op in een donkere en droge ruimte. Doe je dit met de klassieke roos? Dan krijg je een resultaat zoals op bovenstaande foto. Bloemen krimpen bij het drogen, doordat de knop niet is opengebloeid ontstaat er een gesloten bloemknop die vrij klein oogt. Super leuk om afzonderlijk in een vaasje te zetten, maar in een boeket kan dit soms wat wegvallen door het kleine formaat.

blog rozen drogen
Techniek 2: blaadjes openvouwen en omgekeerd ophangen

De tweede mogelijkheid om je eigen rozen te drogen is om ze eerst een weekje te laten staan. Geniet er even van wanneer ze nog vers zijn en verzorg ze goed. Na een week haal je ze uit het water en kan je de bloemblaadjes voorzichtig een beetje openvouwen. Doe dit nooit met kraakverse rozen, dan breken de blaadjes alleen maar af.

Krijg je de blaadjes niet meteen opengevouwen? Dan kan het helpen om de steel zachtjes over en weer te rollen tussen je handen. Neem de steel tussen je handen en wrijf voorzichtig in je handen alsof je ze wil warm houden (zoals in de winter). Hierdoor komen de blaadjes losser te zitten en zal je ze makkelijker kunnen openvouwen.

Na het openvouwen hang je de roos omgekeerd op, net als bij de eerste techniek. Je resultaat zal er dan uitzien zoals op de foto hiernaast

Techniek 3: blaadjes openvouwen en drogen op kippengaas

Voor de derde techniek heb ik opnieuw de blaadjes opengevouwen, zoals bij de vorige droogtechniek. Vervolgens hang ik mijn rozen dit keer niet omgekeerd op, maar ga ik ze drogen op kippengaas. Je resultaat ziet er dan uit zoals op de foto hiernaast.

Drogen op kippengaas is ook een vrij makkelijke techniek om thuis toe te passen. Het enige dat je nodig hebt is een stuk kippengaas, een vaas of emmer en een koord of lint.

Span het stuk kippengaas over de vaas/emmer en maak het vast met touw of een lint. Steek je bloemen na het openvouwen met de stelen door het kippengaas en zorg ervoor dat de stelen de bodem van de vaas net niet raken, zodat de bloemknoppen kunnen steunen op het kippengaas. Je bloemblaadjes komen zo nog meer open.

blog rozen drogen

Ga jij aan de slag met één van de drie technieken? Deel het met me via Social media (tag me met @floral_madnesses) of stuur me een mailtje. Vind ik super leuk om te zien!

Zin in meer droogbloementips and tricks? Kijk eens naar het workshopaanbod! Tijdens zo’n workshop beleef je niet alleen een hele fijne en gezellige avond, maar ik leer je ook heel veel bij over droogbloemen, zelf bloemen drogen…

bachelorette box

Veel liefs,
Nina van Floral Madnesses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *